Grepfruit a pomelo všeobecne

Citrus paradisi: zahŕňa skupinu veľkoplodých citrusov, vznikol okolo roku 1750 ako púčiková mutácia Citrus pomelo alebo šedoku. Je veľmi obľúbený pre svoju osviežujúcu chuť a nutričnú hodnotu dužiny. plody grepov obsahujú extrémne množstvo šťavy.

ros2

Druhy rodu grepfruitov ú veľmi prispôsobivé klíme, vo veľkom sa pestujú v USA, pestujú sa aj v púštnych podmienkach. Podľa toho, v akých podmienkach je pestovaný, takým spôsobom sa vyfarbujú aj plody. V suchých a sparných podnebiach majú plody jasnú farbu, a v oblastiach, kde je aj pôda výživnejšia, je zafarbenie výraznejšie. Na fotografii vľavo detail rastliny grepu v dobe kvitnutia… Rastlina grepovníka niekoľko mesiacov po zavrúbľovaní

cropped-P1070235.jpg

Na rozdiel od ostatných druhov citrusov, ako sú mandaríny a pomaranče, netrpí
takmer žiadnymi chorobami,…. znášajú vynikajúco vysoké teploty, ale aj veľmi nízke, bez ujmy znesú pokles až k -5 stupňov Celzia, preto sa výborne pestujú v teplých bytoch, kde dorastajú do výšky 2 až 3 metre, v prírode dokonca aj do 15 metrov výšky.

grep zlty (4)

Ľahko zarodí už v 80 cm výške, jeden-dva roky po zaštepení.

Na ďalšej fotografii sú na porovnanie rôzne druhy plodov citrusov, menovite v poradí zľava do prava: limonquat, limetta, grepfruit krvavý, pomaranč, citrón, cedrát

P1070559
  1. Pestované odrody delíme na žltmasé: biela dužina/ blondy, pigmentované: dužina a šupka je ružová alebo krvavočervená príbuzné druhy a kríženci, pomelá. Grepy, ako som spomenul, sú v bytoch veľmi obľúbené, okrem toho sa preto pestujú v celoročne teplotne temperovaných skleníkoch, vzhľadom na ich nenáročnosť.

Na  fotografii vpravo je  grep vo výške už okolo 50 cm.

Ak nám predsa len rastliny začnú vykazovať nejaké poruchy, tak to značí o vážnejšej poruche…ale aj tomu sa dá zabrániť. Častými chybami pri pestovaní grepov je: nedostatočná závlaha, kedy sa rastlina z pudu sebazáchovy snaží zachrániť tak, že vtedy zareaguje opadávaním plodov vo vývine, čomu musíme ihneď zabrániť následnou zálievkou. Síce grepy si svoju násadu vzhľadom na budúcu veľkosť dozretých plodov často regulujú samé, správnou reakciou sa často dá zabrániť tomu, aby sme zostali bez úrody. Grepy sú veľmi extrémne plodné, rastú po celom svete a kvalita dozretých plodov, či rastú v takých alebo onakých podmienkach docieľuje vynikajúcu akosť.

Pestovanie tropických a subtropických rastlín